Ruime overwinning RC Octopus

• Datum: 25 januari 2016

Amersfoort, 24 januari 2016 – Na de ontsnapping van vorige week in de laatste seconde, was RC Octopus er deze week alles aan gelegen orde op zaken te stellen. Vooral in de tweede helft lieten de Udenaren het spel zien wat vorige week ontbrak, gestructureerd rugby. Het tweede team van RC Eemland werd dan ook met een ruime 13-72 overwinning opzij gezet.

Meteen vanaf de kick off gaat RC Octopus vol in de aanval. De vorige week nog zo geplaagde voorwaartsen van Octopus weten binnen 5 minuten de scrum van RC Eemland vlak in de achteruit te zetten. Christopher Artiss maakt dankbaar gebruik van de vrijgekomen bal en brengt Octopus met een try op een vroege 0-5 voorsprong.

Eem-Oct-1

RC Eemland lijkt na deze snelle try te zijn wakker geschrokken en voert na de spelhervatting meteen de druk op. Octopus verdedigt rommelig wat resulteert in een penalty voor RC Eemland. De thuisploeg maakt hier dankbaar gebruik van en verkleint de marge met een penaltykick tot 3-5

In het eerste kwartier houden beide teams elkaar goed in evenwicht. Door de sterkere Udense scrum begint Octopus wel het initiatief naar zich toe te trekken. Na 17 minuten is het opnieuw Christopher Artiss die na een gewonnen scrum ontsnapt met de bal. Met een sterke loop actie steekt hij een half veld over om de volgende try voor Octopus te drukken. De daarop volgende conversie wordt ook door Artiss benut en brengt daarmee de stand op 3-12.

Eem-Oct-2

Penalty’s

RC Octopus blijft echter nog te veel penalty’s weggeven. In de 27ste minuut wordt Robin Raaijmakers daarvoor bestraft met geel en mag 10 minuten aan de zijlijn toekijken. Doordat RC Octopus nog moet schakelen in de organisatie, weet RC Eemland toe te slaan. Sterk werk van de Amersfoortse voorwaartsen levert direct een push-over try op. Met een stand van 8-12 lijkt er weer van alles mogelijk voor RC Eemland.

Toch zijn het de Udenaren die vol op de aanval over gaan. In een tijdsbestek van 8 minuten weet Octopus via try’s van Sietse Postmus, Stef van der Pol en Bram Onno Hanegraaf fors uit te lopen. Samen met een conversie van Christopher Artiss staat er een score van 8-29 op de borden. RC Eemland, dat de wedstrijd met een man minder begon, lijkt het dan conditioneel niet meer bij te kunnen benen.

Ondanks de ruime voorsprong na de eerste helft, kan RC Octopus coach Mathew Cripps niet geheel tevreden zijn over de prestatie van de Udenaren. RC Octopus lijkt de concentratie niet goed vast te houden waardoor er fouten in het spel sluipen. Met name de vele penalty’s die geïncasseerd worden en onnodig balverlies getuigen hier van. De boodschap van Cripps is helder: focus!

Octopus dendert door

Aan deze boodschap wordt in de tweede helft dan ook gehoor gegeven. Octopus begint veel gestructureerder te spelen. Al in de 46ste minuut werpt dit zijn vruchten af. Robin Raaijmakers brengt met sterk loopwerk de bal richting het Amersfoortse try gebied. In de daarop volgende ruck wordt de bal door de Udense voorwaartsen vrij gemaakt om Lesley van Strien in stelling te brengen de try te scoren, 8-34. Vanuit de daarop volgende spelhervatting breekt Lars Hanegraaf meteen weer door de Amersfoortse linies en brengt Rob van der Pol in de gelegenheid de score op 8-39 te brengen.

RC Octopus heeft RC Eemland volledig in zijn greep en dendert onverminderd door. Na twee prachtig opgezette aanvallen door de driekwarten, wordt de score via try’s van Lesley van Strien en Stef van der Pol verder uitgebreid. Ook Christopher Artiss is met twee conversies trefzeker.

Eem-Oct-3

De 8-53 achterstand en het ontbreken van wissels lijken hun tol te gaan eisen op RC Eemland. De thuisploeg komt niet meer van de eigen helft. Tot overmaat van ramp wordt in 60ste minuut de bal niet goed door RC Eemland in eigen try gebied verwerkt. Arthur Boudens maakt hier dankbaar gebruik van en scoort voor Octopus. Christopher verzilvert ook de conversie en vergroot de marge naar 8-60.

Na een stevige tackle wordt Glenn Wijnen uit voorzorg door Mathew Cripps naar de kant gehaald. Omdat de Udenaren op dat moment geen wisselmogelijkheden meer hebben, wordt de wedstrijd met 14 spelers hervat. Ondanks het missen van een speler gaat Octopus onverminderd door met scoren en breidt Lars Hanegraaf de score verder uit naar 8-65.

Slotfase

In het laatste kwartier lijkt de concentratie weer wat weg te zakken bij RC Octopus. Doordat de Udenaren tackles beginnen te missen, breekt RC Eemland door de linies en nog een try te scoren. RC Octopus brengt daarna de rust terug in het team en speelt de wedstrijd gecontroleerd uit. Toch wordt in de slotminuut nog even aangezet en is het opnieuw Lars Hanegraaf die het try-gebied van RC Eemland weet binnen te dringen. Met de conversie van Christopher als laatste actie van de wedstrijd, stapt RC Octopus met een 13-72 overwinning van het veld.